lunedì 30 agosto 2010

Comunicat - Marea Lojă Naţională Unidă din România 1880 - 30 august 2010

Iubitul meu Frate,


Anul 2010/6010 marchează pentru toţi Masonii din ţara noastră împlinirea a 130 de ani de la fondarea primei Mari Loji şi 130 de ani de la instituţionalizarea Ordinului nostru pe teritoriul naţional. La 8 septembrie 1880/5880 lua naştere prima Obedienţă românească sub ciocanul unui Frate, ce a marcat şi istoria ţării şi istoria Masoneriei nu doar în România.
Cred că a sosit momentul ca noi, Oameni Liberi şi de Bune Moravuri, să dăm Cezarului ce este al Cezarului... A sosit momentul să privim în spate şi să realizăm că viitorul acestei ţări poate fi susţinut de noi toţi, indiferent de gradele masonice ce ne completează, de paramentele ce ne instituţionalizează demnităţile, şi că reprezentăm un singur vis, o singură dorinţă: aceea de a oferi României oportunitatea de a se afirma ca o Naţiune liberă şi demnă.
Masoneria din România are o rădăcină, iar aceea vine de la 1880 şi de la Constantin Moroiu. Aproape toate riturile practicate astăzi de noi toţi vin de la Constantin Moroiu. Am fost şi am rămas o oază destabilitate masonică în această parte a Europei şi sperăm în continuare să rămânem. Chiar dacă arborele nostru masonic are o coroană atât de ramificată, rădăcina idealului masonic este una şi aceeaşi!
Fratele meu! Datoria fundamentală pentru un Mason este aceea de a-şi sluji Patria şi Ordinul, de a-şi apăra familia şi Fraţii. Uniţi în diversitate! Noi cunoaştem acest motto dincolo de apartenenţa noastră naturală şi logică la Uniunea Europeană. Noi am trăit acest motto secole de-a rândul alături de fraţii noştri turci, germani, maghiari, sârbi, ruşi, italieni, evrei, bulgari şi alţii. De ce să nu îmbrăţişăm aceleaşi sentimente şi în sânul Ordinului nostru, punându-ne cu toţii la dispoziţia societăţii în care trăim şi din care suntem o parte activă?
Te invit s te apleci asupra acestor cuvinte ce nu vin de la un Mare Maestru, ci de la un simplu Frate al Ordinului Masonic Universal. Un Frate, care a înţeles că unitatea şi nu diviziunea este cheia către un viitor mai liniştit, mai prosper şi natural. Fraţii de peste hotare, din Europa, America de Nord, Americade Sud, Asia şi Africa şi-au anunţat deja prezenţa la sărbătorirea a 130 de ani de Masonerie Naţională. Am onoarea şi datoria de te invita personal să te alături nouă, Masonilor, indiferent de originile noastre actuale să ne bucurăm de acest eveniment istoric şi frăţesc.
Primeşte expresia celor mai sincere şi cordiale sentimente de fraternitate, libertate şi egalitate şi invitaţia de a ne bucura cu prezenţa ta la aniversarea celor 130 ai Marii Loji Naţionale Unite din România.

T∴A∴F∴
Fr∴ Liviu MÂNECAN

Fonte : Comunicate Masonice